Uanset om du søger efter nye lokaler, bygger nyt eller flytter dit arkiv, så er der meget at huske på når historiske dokumenter skal opbevares sikkert. Historisk set er de fleste skader i arkiver forårsaget af brand eller fugt. Den bygning, hvori du ønsker at placere dit arkiv, bør eksempelvis kunne beskytte mod både vand, fugt, brand, forurening, risiko for skader og uautoriseret adgang.

Bruynzeel Storage Systems udvikler, producerer, sælger og vedligeholder opbevaringsløsninger til arkiv, museum, kontor, bibliotek, sundhedsvæsen og butik. Vi har mere end 60 års erfaring med pladsbesparende arkiverings- og opbevaringsløsninger. Med vores solide erfaring indenfor arkiv, deler vi gerne nogle af de faktorer du bør overveje.

Sikkerhed i arkivet

 

  1. Miljø (temperatur & ventilation)–  I et arkiv skal klimaet holdes svalt og ret tørt, og lufttemperaturens døgnvariation bør ikke overskride ± 2°C. Høje temperaturer, fugt og temperaturændringer fremskynder kemiske forandringer og nedbrydning af dine samlinger. Med en fugtighed på over 65% spredes skimmel let. For at kontrollere temperatur og luftfugtighed vælges ofte at installere et klimaanlæg. For at beskytte mod støv og skimmel er ventilationskanaler og filtre i rummet nødvendige. De fleste af vore kunder vælger et mobilt opbevaringssystem. Disse systemer giver mulighed for “ventilationsmode”, som betyder at systemet på foruddefinerede tidspunkter “åbnes” for optimal ventilation i alle gange.
  2. Brand – Opbevaringslokalet skal være så brandsikkert som muligt, for eksempel ved hjælp af brandsikre døre og vinduer. Brandsikring af vægge, gulve og lofter er også muligt. Der findes en funktion, som vores erfaring viser er værdsat af vores kunder. Denne funktion gør det muligt at koble opbevaringssystemet til brandalarmen. Skulle alarmen gå, sendes et signal til opbevaringssystemet, som derefter indtager en forudindstillet position. Eksempelvis kan systemet lukkes, for at beskytte samlingen mod røg.
  3. Vand – Vand kan gøre stor skade i et arkiv. Lokalet bør ikke have gennemgående vandrør til andre formål end opvarmning. Dette omfatter alle rør og rørledninger. Opbevaringsarealet bør ikke placeres direkte under vandtanke, kedler eller rørarbejde. For at forhindre fugt bør selve reolsystemet fastgøres i gulv og loft, aldrig direkte på ydervægge. For at sikre luftgennemstrømning og hindre fugt i at spredes til din samling, bør opbevaringssystemet placeres 20 cm fra væggen og den nederste hylde bør placeres 15 cm over gulvet.
  4. Lys – Lokalet skal eksponeres så lidt som muligt for både sollys og kunstigt lys. LED-belysning er en af de mest energieffektive lyskilder. En af fordelene med LED-belysning er, at den ikke afgiver nogen UV- eller infrarød stråling, og derved forlænge samlingernes levetid, sammenlignet med brug af halogenlamper med samme lysstyrke.

5. Emission – Hvis du har værdifulde og skrøbelige samlinger, bør disse opbevares i syrefri skuffer. Materiale som træ afgiver eddikesyre, hvilket er årsag til at arkiverne forringes hurtigere. Galvaniserede genstande er tilladt, men anbefales ikke. Zink giver sorte pletter og en ujævn overflade, og bør aldrig anvendes ved opbevaring af bøger, da bogomslaget ødelægges. Den bedste mulighed er åbne stålreoler, som giver en god luftcirkulation og muliggør enkel inspektion og rengøring.

6. Uautoriseret adgang – For at undgå uautoriseret adgang eller tyveri kan opbevaringssystemet udstyres med sikkerhedsfunktioner. Mobile opbevaringssystemer er tilgængelige med funktioner som bevægelsessensor og indbygget lås, og til elektriske systemer PIN-kode og RFID tags. Professionelle elektroniske systemer kan tilsluttes dokumenthåndteringssystemer, og ved hjælp af RFID muliggøre enkel lokalisering af arkiveret materiale via automatiske åbne- og lukkefunktioner. Adgang til hele systemet kan begrænses til kun få personer med RFID- eller PIN-kode, eller hvis du ønsker kun at beskytte en enkelt gang.

Der er naturligvis meget mere at tage hensyn til, så som for eksempel elektriske installationer, vibrationer m.v. Hos Bruynzeel Storage Systems hjælper vi dig meget gerne med at finde den ideelle opbevaringsløsning til netop dit lokale. Lad vores eksperter hjælpe dig!