MILITÆRMUSEUM, HOLLAND

I slutningen af 2014 åbnede Nationaal Militair Museum sine døre på den tidligere Soesterberg luftbase. Senior konservator Walter Castelijns er ansvarlig for magasinets udformning og forvalter også samlingen. Nationaal Militair Museums succes har overgået alle vores forventninger. Vi forventede 200.000 gæster hvert år, men vi har allerede nået det antal i løbet af de første fire måneder siden åbningen.NMM er hurtigt blevet en top-attraktion. Ulempen er, at det er en meget krævende opgave for medarbejderne at tage sig af så stor en mængde besøgende. Vi har gradvist formået at sætte mere tid og plads af til etablering af opbevaringen og forvaltningen af samlingen.

”NMM opstod som en fusion imellem de to meget forskellige museer; Legermuseum i Delft og Militaire Luchtvaart Museum i Soesterberg. Mens Legermuseum fortæller en historie baseret på samlingen, kredser Militaire Luchtvaart Museum primært om flyveteknikken. Som ansvarlige for det nye museum er det vores opgave at forene de to samlinger på en attraktiv måde for de besøgende.

Magasinet rummer 98 procent af samlingen
”Med ca. 300.000 genstande er samlingen ikke kun stor i størrelse, men også i volumen. Fra militære medaljer til flyvemaskiner, fra håndgranater til sabler, fra feltflasker til uniformer, fra malerier til topografiske kort. Udstillingen på museet består af ca. 3.800 genstande. De resterende 98 procent skal der være plads til i magasinet.”

”Magasinet består af en modificeret helikopterhangar med en tilbygning. Vi har ca. 6.000 m² til rådighed, og heraf er 1.500 m² et rum med klimaanlæg. Det er her den mest sårbare del af samlingen opbevares, herunder bøger, kort, malerier og uniformer. Vi har reduceret ilt niveauet til 17 procent for at forhindre brand og beskytte samlingen mod skadedyr.”

Den bedste udnyttelse af den plads, der er til rådighed
”Bruynzeel vandt det europæiske udbud om udrustningen af klimaarkivet. Det er jeg personlig glad for, for jeg har altid tidligere haft gode erfaringer med Bruynzeel, da jeg arbejdede i Legermuseum. Jeg blev heller ikke skuffet denne gang. Selv om vi har valgt et standardsystem, er vi på grund af vores specielle samling også delvis afhængige af tilpasninger. Bruynzeels input i den forbindelse var fremragende”. ”I klimaarkivet er der halvfems rækker med halvfems seks meter høje skabe. Halvvejs blev der tilføjet et ekstra gulv med metalriste, som giver nem adgang til de øverste etager. På denne måde får vi mest ud af den tilgængelige plads. Hyldernes dybde varierer fra små tredive centimeter til ca. firs centimeter.”

Hvordan opbevarer man alle disse forskellige genstande effektivt?
”Vi har også malerireoler, reoler med skuffer og især special reoler til f.eks. vores samling af stagevåben og militærskovle. Vi har også lavet et specielt opbevaringssystem i arsenalet. Vi har selv udviklet og fremstillet en masse af det, ofte med støtte fra Bruynzeel. ”Mangfoldigheden af vores samlinger giver sommetider problemer. Store og små, høje og brede, lange og smalle: Hvordan opbevarer man alle disse forskellige genstande effektivt? Til at finde de rigtige svar fik vi udviklet et computerprogram, der laver beregningerne for os baseret på de parametre som vi har angivet. På den måde opnåede vi en ekstra pladsbesparelse på mindst 20 procent.

At opbevare hele samlingen på en ansvarlig måde
”Vi har nu placeret den første del af samlingen i magasinet, men der er stadig meget, der skal gøres. Der er f.eks. stadig mange genstande i kasser som endnu ikke er pakket ud efter flytningen. Vi må se, hvordan vi kan løse det, men på et tidspunkt bliver vi i stand til at opbevare hele samlingen på en ansvarlig måde. Vi får sandsynligvis også plads til fremtidig vækst. Under alle omstændigheder har vi nok at lave i de kommende år i forbindelse med sortering af hele vores arkiv.