COLLECTION CENTRUM NETHERLANDS

Compactus-Double-Decker-Original-XTR_03_Bruynzeel-Storage-Systems_CollectieCentrum-Nederland

Cirka 31.500 kvadratmeter gulvareal, heraf 25.000 kvadratmeter til opbevaring af i alt 350.000 genstande i 39 magasiner: Det er store tal der regnes med i Collection Center Netherlands. Selv lokationschef Wim Hoeben, som efterhånden er blevet vant til det, bliver imponeret når tallene kommer på bordet. ”Men jeg er meget tilfreds med det, fordi dette magasin er præcis det, vi har brug for”, siger han.

CC NL er opført på en rekordtid på mindre end to år. Byggeriet startede i maj 2018, og bygningen stod færdig i sommeren 2020. Herefter kunne opbevaringssystemerne tages i brug, og man stadig er i fuld gang med at få de mange genstande på plads. Folk kommer og går i gangene, elevatorerne og magasinerne for at hente alle former for genstande til deres sted.

“Hvad Bruynzeel har opnået her på så kort tid er også en stor præstation”

Wim Hoeben

Lokationschef CollectieCentrum Nederland

Århundreder
CC NL åbner efter planen sine porte den 7. juni 2021. Derefter vil samlingerne fra de fire deltagende offentlige institutioner have fundet et sted til de kommende århundreder. CC NL vil være åben og tilgængelig for forskere, studerende, museumskollegaer og andre besøgende.

CC NL er unik i verden på mere end én måde, siger Hoeben. ”Ingen andre steder er en så stor samling af museumsgenstande fra én ejer, i dette tilfælde staten, koncentreret på ét sted. Og det er også første gang, at en så stor bygning, der opfylder alle moderne strenge krav til bæredygtighed, brug og sikkerhed, er specielt designet til dette formål. ”

 

Lelystad
En akut pladsmangel hos de deltagende institutioner var den direkte årsag til opførelsen af CC NL. Siden en større renovering af museet fra 2003 og fremefter er samlingen af The Rijksmuseum (Nationalmuseet) blevet opbevaret i et “midlertidigt” magasin i Lelystad, Holland, der i nogen tid ikke har opfyldt kravene. Het Loo-paladset, det hollandske frilandsmuseum og RCE (Cultural Heritage Agency of the Netherlands) opbevarede deres samlinger på forskellige steder. Dyrt, besværligt og usikkert.

”Efterhånden er erkendelsen af, at det ville være billigere, lettere og sikrere at opbevare de forskellige samlinger ét sted og under optimale forhold vokset”, siger Hoeben. “Det faktum, at samlingerne fra de fire institutioner er statsejendom, gjorde det nemmere.” Et stykke jord i udkanten af Amersfoort – langt over NAP, centralt beliggende og let tilgængeligt med offentlig transport – viste sig at være den optimale placering.

Hull
CC NL er designet af arkitektfirmaet Cepezed fra Delft og består af tre dele, som Hoeben beskriver som hovedet, halsen og kroppen. Hoved og hals er lette konstruktioner, der blandt andet bruges som kontor, transportrum, restaureringsværksted, personalerestaurant og møde- og konferencelokaler. Kroppen er selve magasinet, en tung betonbunker, der er 24 meter høj og består af fire 5,5 meter høje etager, understøttet af omkring tusind 24 meter høje søjler.

Den store fordel ved denne tunge konstruktion er, at vejr og temperatur ikke har nogen indflydelse på indeklimaet. Inden for i magasinerne, der er dækket af sandkalksten – perfekt isoleringsmateriale – er der en konstant temperatur på omkring 17 grader og – endnu vigtigere – en stabil luftfugtighed.

 

 

Bruynzeel-Storage-Systems_CollectieCentrumNederland_04

Et klimasystem er overflødigt, og der er endda hverken sprinklere eller andre slukningssystemer. Hoeben: “Om aftenen slukker vi al strøm i magasinet, så der ikke kan opstå brand. Af den grund bør bærbare computere og telefoner aldrig efterlades i magasinet. Derfor kan der ikke opstå brand i magasinet. “CC NL har dog et avanceret indbruds- og alarmsystem.

 

Regnvand
Kompleksets energiforbrug er ekstremt lavt. 3.600 kvadratmeter solpaneler producerer stort set energi til eget forbrug, regnvand opsamles og genbruges, og den umiddelbare nærhed af CC NL er optimalt designet til udnyttelse af lokal flora og fauna. Den internationalt certificerede bygning modtog fem stjerner for designets bæredygtighed, og man forventer en lige så høj score for implementeringen.

De cirka 350.000 genstande, der vil blive placeret i CC NL i den kommende periode, er meget forskellige i størrelse og form. I CC NL finder du en pen og en cigar der har tilhørt “Father Drees” – en kendt hollandsk politiker – ved siden af vogne, landbrugsinstrumenter og et tøndeorgel fra det hollandske friluftsmuseum. Malerierne og andre genstande fra Rijksmuseum (Nationalmuseet) ved siden af de arkæologiske skatte fra samlingen fra RCE (Cultural Heritage Agency of the Netherlands).

Tilpasning
I tæt samarbejde med Bruynzeel blev der udarbejdet en designplan, med fokus på sikker opbevaring af alle genstande. Hoeben: ”Vi udarbejdede en tidsplan med krav og begyndte derefter drøftelser med projektledere og eksperter hos Bruynzeel. Hvordan skal vi løse dette komplicerede puslespil? Det var behagelige, konstruktive samtaler, hvor mulighederne blev gennemgået kritisk af begge parter. Detaljer spillede altid en vigtig rolle i disse diskussioner, for når det kommer til optimal udnyttelse af pladsen, er det detaljerne, der tæller. Bruynzeels medarbejdere var altid meget præcise om dette. ”

 

“Alle disse genstande skal opbevares på en passende, ansvarlig måde. Det fungerer kun med omhyggelig tilpasning. Via et europæisk udbud endte vi med Bruynzeel Storage Systems, som vi tidligere havde gode erfaringer med i vores magasin i Lelystad. Bruynzeels tilbud var også gunstigt set fra et prismæssigt synspunkt. ”

Wim Hoeben

Lokationschef CollectieCentrum Nederland

Ofte, hovedsageligt af omkostningsårsager, blev der valgt standardløsninger, sommetider tilpasset og modificeret til specifikke krav. I andre tilfælde måtte der laves et helt nyt design. Hoeben: ”Vi har haft en del dialog om drevsystemet til reoler og skabe. Bruynzeel foretrak et elektronisk drevsystem, men det gjorde vi ikke. Alle skabe, reoler og andre bevægelige dele betjenes manuelt. Intet problem, fordi det er meget let at betjene. ”

Hoeben roser Bruynzeels øje for detaljer. Ved en betonsøjle sætter han sig på hug for at gøre opmærksom på metalstrimlen omkring søjlen som beskyttelse mod skader. “Utroligt at de også har tænkt på sådanne små ting.”

Montageteam
Han er meget tilfreds med Bruynzeels montageteams arbejde og engagement. ”De vidste præcis, hvad de havde med at gøre. De arbejdede i et hurtigt tempo, men også meget omhyggeligt og uden at efterlade noget rod. Det siger sig selv, at vi ikke behøvede at bekymre os om det. Jeg må virkelig tage hatten af for disse mennesker. ”

På knap ti måneder installerede Bruynzeels montageteams 24.250 kvadratmeter malerireoler, 8.650 kvadratmeter Longspan-reoler, 2.400 kvadratmeter grenreoler, 18.060 kvadratmeter Sysco-reoler, 960 kvadratmeter mobile reoler, 1.287 tæppereoler, 3.655 skuffer, 117 panelreoler og 191 garderober i skabe.

Tallene er skåret ud i en metalplade, som Hoeben modtog fra Bruynzeel efter projektets afslutning, og som nu ligger på hans skrivebord. Som et trofæ tildelt efter en imponerende sportspræstation. ”Hvad Bruynzeel har opnået her på så kort tid er også en stor præstation” siger lokationschefen.