Sörmlands Museum

Historie

Efter flere års undersøgelser og drøftelser besluttede Landstinget Sörmland i 2013 at et nyt amtsmuseum skulle bygges. Huset er designet af Carlstedts Arkitekter og NCC blev hovedentreprenør med ansvar for projektering og opførelse af museet. Første spadestik blev taget i september 2015, indflytning 1. marts 2018 og indvielse 24. september 2018.

Sörmlands Museum

Museumsbygningen rummer udstillinger, arbejdende værksteder, auditorie, butik, restaurant og store museumsmagasiner med glasvægge, som giver besøgende et godt indblik. I de fortællende magasiner møder man mennesker fra forskellige tidsaldre og fra forskellige sociale sammenhænge. Genstande, arkiver, billeder og film fra et menneske, en gård, en arbejdsplads, et sted eller en begivenhed er samlet side om side for at fortælle historien. På Sörmlands museum har man valgt at gå bort fra den traditionelle måde at inddele museumssamlinger, med stole for sig, tekstiler for sig og arkiver for sig. Samlingerne vokser hele tiden, flyttes om og ændres, for at kunne afspejle forskellige mennesker, nye tider og sammenhænge. På den måde formidles ny viden og perspektiver på samfund, historie og det at være menneske.       

 

Et unikt fortællende magasin

Bruynzeel Storage Systems fik æren af at levere størstedelen af Sörmlands Museets opbevaringsløsninger. Det var alt fra mobile kompaktsystemer til opbevaring af møbler, samt små, mellemstore og store genstande, både i skuffesystemer og på hylder. Pallereoler til opbevaring af tungere genstande. Udtræksgitre til hængende kunst. Opbevaring af tekstiler liggende i skuffer eller rullet i stationære sektioner. Specialdesignet løsninger til opbevaring af for eksempel brude tæpper, sadler, A-reoler til kunst på hjul, pædagogiske vogne, skabe til faner, mezzanin med trappesystem i massiv eg, samt heldækkende gulv og gitterriste.

 ”Historien, synligheden og kravet om mulighed for forandring, har også betydet nye krav til indretningen af magasinet, og der er skabt mange helt nye komponenter til Sörmlands museum – alt fra helt åbne kompaktmagasiner til flytbare skabe, specielle garderober og skabe til vogne for pædagogiske aktiviteter. Disse Fortællende magasiner er i dag unikke både nationalt og internationalt og er noget som udmærker det nye Sörmlands museum.” 

Karin Lindvall

Länsmuseumschef, Sörmlands museum

I Sörmlands museet er museumsmagasinerne åbne for alle. Man kan følge en af de daglige rundvisninger, bestille en individuel rundvisning eller deltage i et af de mange programmer, som museet tilbyder til forskellige målgrupper.