Museumsdepot Konstanz

De fire kommunale museer i Konstanz (Rosgartenmuseum, Wessenberg-Galerie, Bodensee-Naturmuseum og Hus-Haus) er vedholdende og succesrige samlere inden for kunst og hverdagskultur i Bodensee-regionen i Tyskland. Hvert år vokser samlingen med en række betydningsfulde genstande, hovedsageligt gennem donationer, arv, private samlinger og køb på kunstmarkedet. Museets omfattende samling på omtrent 200.000 genstande er grundlaget for vigtige og vellykkede udstillinger.

Indtil videre har Konstanz-museerne opbevaret deres samling mere end ti forskellige steder spredt ud over byen. Flere af de eksisterende opbevaringssteder, som for eksempel et loft på en skole, opfyldte ikke længere standarderne for bevarelse, teknik og sikkerhed. Næsten alle magasiner var fyldt til randen, og indtil nu har det været svært at føje nye kunstværker og kulturgenstande til den opbevarede samling.

Derfor blev et nyt centralt magasin designet og bygget. Det nye magasin er en moderne højteknologisk bygning, der er designet efter moderne principper for pladsudnyttelse. Bygningen opfylder også de højeste sikkerhedskrav. Det 1000 m² store magasin indeholder omtrent 70.000 genstande i mobile opbevaringssystemer, herunder malerier, tekstiler, møbler og religiøse kunstværker til en værdi af flere millioner euro. De mobile vogne sikrer, at pladsen udnyttes optimalt til opbevaring af samlingen. Sammenlignet med stationære reoler er opbevaringskapaciteten fordoblet.

Det nye magasin og den tilstødende “gamle” hal, som er blevet fuldstændigt moderniseret, kan rumme adskillige store malerier, møbler, metalgenstande såsom historiske våben, skulptursamlingen, samlingen af historiske tekstiler og værdifulde hverdagskulturgenstande fra Bodensee-områdets historie.

Compactus-Original_4_Bruynzeel-Storage-Systems_Kunstdepot-Konstanz

Hver genstand har sin egen plads i museumsmagasinet. Alle data, f.eks. om en 300 år gammel smukt broderet herrevest, er registreret digitalt: Oprindelse, design, stand, værdi og placering i magasinet. På denne måde er alle genstande til enhver tid tilgængelige for videnskabelig forskning og udstilling.

De klimatiske forhold er afbalancerede overalt i magasinet: Fugtighed, støv, temperatursvingninger og andre skadelige faktorer reguleres med den mest avancerede teknologi.

 

“De kommunale museer i Konstanz er nu trådt ind i det 21. århundrede med dette nye kunstmagasin, hvilket understreger vigtigheden af Konstanz som regionalt kulturcentrum”

Tobias Engelsing

Museumsdirektør