IRLANDS MILITÆRARKIV

Irlands militærarkiv

Irlands præsident, Michael D. Higgins, indviede i 2016 det nye militærarkiv på Cathal Brugha Barracks i Dublin, i forbindelse med hundrede års jubilæet for Påskeoprøret i 1916. Militærarkivet er en del af et af byens syv projekter, der blev etableret i forbindelse med hundredåret for den hændelse, som forandrede den irske historie. I arkivet opbevares materialer fra militæret, forsvarsministeriet og hærens pensionsmyndighed på et sted.

Sikker opbevaring af arkivmaterialer

Det nye arkivanlæg er specialbygget og muliggør en sammenlægning af alle landets militærarkiver, der på nuværende tidspunkt opbevares forskellige steder. En sikker og moderne opbevaring af arkivmaterialer i ca. 70.000 arkivkasser med et særligt klimalokale til opbevaring af mediemateriale som fx video, filmruller, fotografier, mikrofilm osv., som stiller høje krav til indeklimaet.

22 kilometer elektrisk styrede kompakthylder fra Bruynzeel.

Mere end 22 kilometer elektrisk styrede kompakthylder efter de højeste internationale standarder blev installeret på begge etager i den nye bygning. Begge arkivets etager blev forbundet med den ældre, allerede eksisterende toetagers bygning. Den ældre bygning blev bygget i 1903, har stor kulturel værdi og var tidligere kasernens hospital. Det gamle hospital blev nænsomt renoveret og bevaret for at give plads til biblioteket med læsesale, administrationslokaler og en ny funktionel entre til at lette offentlighedens adgang til anlægget.

Førerløftende plukketrucks og trådløs styring af arkivet

De kompakte mobile hylder kører på skinner og er over fire meter høje. Til at nå de øverste hylder bruges to førerløftende plukketrucks. Sådan kan brugeren køre med op på platformen og plukke arkivkasserne på de højeste niveauer på en nem og sikker måde. De flytbare hylder kan fjernstyres via trådløse tablets, som er forbundet med den respektive plukketruck. Der er monteret en router på hvert fast hyldeafsnit for at sikre, at adgangen til det trådløse netværk ikke afbrydes. Brugeren kan således åbne gange og flytte hylder vha. en fjernbetjening eller en tablet og Bruynzeels egen app.

Fire timers brandbeskyttelsessystem

På grund af bygningens højdebegrænsninger er den nye del af arkivet sænket en halv etage og udgør en lav kælderdel med plads til de nederste hylder. Den vigtigste struktur er en betonelementramme, der har fire timers brandbeskyttelse for at imødekomme de høje krav, som arkiveringen stiller. Bygningen, der huser militærarkivet, har forvandlet et tidligere forladt sted og dets omgivelser til et indbydende og smukt sted at besøge for både personalet og publikum.

Irlands største arkivprojekt

Det har krævet stort hensyn til bygningernes historiske og kulturelle værdier under byggeprocessen, ikke kun på grund af bevaringen, men også fordi det er en del af hundrede års jubilæet. Med historien in mente er der blevet skabt en moderne og funktionel arbejdsplads. Personalet, som sidder i de nye bygninger, er meget tilfreds med resultatet og de fordele, som de har fået i deres daglige arbejde.

Installationen af mobile kompakthylder er den hidtil største i Irland, og Bruynzeels lokale partnere Storage Systems Ltd er meget stolte og beærede over at være en del af dette højteknologiske projekt.

Fakta:

  • 22 km hylde
  • 140 tons stål
  • 500 installationstimer
  • 800 kg bæreevne pr. zone
  • 000 kg bæreevne pr. vogn
  • Største hyldesektioner kan håndtere 88.000 kg, 6-765 arkiv kasser og åbnes i løbet af 10 sekunder, fra man trykker på skærmen.
  • Den største installation af et elektrisk betjent arkiv i Irland.