UNIVERSITY OF WEST LONDON LIBRARY

MODERNE BIBLIOTEK I HJERTET AF CAMPUS

”Mobile reoler var afgørende for at skabe fleksibilitet i rummet.”

Julian Roland, Head of Customer Experience, Library Services, University of West London

University of West Londons bibliotek der er kernen i institutionens campus-udvikling til 50 millioner £, ligger spredt over fire etager, og har en gruppe-læsepavillon, en stille-etage og to km reoler. Paul Hamlyn biblioteket stod færdigt i september 2015 og blev tegnet af de britiske arkitekter Bond Bryan. Med sin moderne glasklædte tilbygning med udsigt over et indre atrium er det dels en renovering, dels et nybyggeri.

For at opnå sin ambition om at skabe et moderne, fleksibelt biblioteksrum i hjertet af campus, havde universitetet brug for en sofistikeret lagerløsning til sit depot. Julian Roland, chefen for Customer Experience Library Services ved University of West London, var et centralt medlem af holdet, der havde til opgave at udvikle biblioteket. ”En af de første ting jeg gjorde, var at se på kapaciteten af og planen for reolerne” sagde han. Roland og projektteamet – bestående af akademiske bibliotekarer, der var fortrolige med universitetets bogsamlinger – overvejede hvordan bøgerne bedst muligt kunne opbevares indenfor planen. ”Vi gik meget systematisk til værks og fandt ud af, hvad vi ville være i stand til at få plads til på hver enkelt hylde.

”Vi vidste, at vi havde brug for en erfaren leverandør af biblioteksindretninger til akademiske biblioteker. Bruynzeels erfaring og ekspertise var afgørende i vores beslutning om at vælge dem som leverandør.”

Tim Wales, Director of Library Services, University of West London

Sigtede efter 75 procent kapacitet
Roland og hans team begyndte med gulvarealet, og matchede disse beregninger med Dewey decimalklassifikation (DDK), et klassifikationssystem for biblioteker, der sikrer naturlige, logiske inddelinger imellem etagerne. ”Vi inkluderede også planer for en fremtidig udvidelse og regnede med at fylde reolerne med en kapacitet på op til 75%. Vi havde en virkelig stram deadline. Byggeriet foregik omkring os, og vi satte bøger på hylderne iført handsker, sikkerhedsjakker og -hjelme helt frem til det sidste øjeblik. På trods af visse bekymringer hen imod slutningen var de beregninger, som vi havde lavet, stort set korrekte.”

Høring af studenterne
Tim Wales, direktør for bibliotekstjenesten, kom til universitetet midtvejs i projektet, efter renoveringen allerede var påbegyndt. ”Der var dog endnu ikke truffet beslutning om bibliotekets design,” sagde han. ”Der var derfor en god mulighed for at se på de idéer der var kommet set fra de studerendes perspektiv.”

Wales fik hjælp fra det Glasgow baserede indretningsfirma Nomad RDC, der gennemførte et samråd med de studerende, og brugte deres feedback – sammen med deres egen bredere indretningserfaring – som grundlag for deres anbefaling om bibliotekets interiør.

En blanding af studiemiljøer
”Det der hurtigt blev tydeligt, var behovet for en blanding af studiemiljøer,” sagde Roland. ”Det var godt, at de studerende selv fremhævede det i undersøgelsen – et mix af sociale og stille rum i bibliotekets indretning.”

Nomads plan om at inkludere forskellige områder i biblioteket til forskellige slags studier blev realiseret ved at give de tre studieetager temaerne vand, bjerg og skov. ”Ideen er, at begynde med den mest larmende etage nederst, mens det bliver mere stille efterhånden som man går opad i bygningen,” sagde Roland. ”Forventningen til adfærden – og funktionen – på hver etage kommunikeres tydeligt vha. reoler, møbler og skiltning.”

Centralt for planlægningen af pladsen var kravet om at øge lagerkapaciteten uden at kompromittere det overordnede design og de studerendes behov for plads. ”Vi har hele tiden vidst, at vi ville få brug for mobile reoler til at øge kapaciteten,” sagde Roland. ”De mobile reoler var afgørende for at kunne skabe fleksibilitet i rummet.”

Mobile reoler giver fleksibilitet
Bruynzeel leverede elektroniske mobile Compactus reoler, som er placeret i de offentlige områder og kan betjenes af de studerende og ansatte. De mobile reoler giver plads til 100 procent mere opbevaring end tilsvarende stationære reoler med samme grundplan.

”Så snart vi tilføjede mobile reoler, både som inddeling af rummet og for at øge pladsen til skriveborde, vidste vi, at vi havde brug for en erfaren leverandør af biblioteksindretninger,” sagde Wales. I alt leverede Bruynzeel over 2000 hyldemeter. 680 mobile hyldemeter og 1990 stationære hyldemeter, alle med skræddersyede grafiske ende-paneler designet af Nomad.

Reolsystemerne har hjulpet University of West London med at kunne opfylde sin ambition om at skabe et moderne bibliotek, der lever op til nutidens studerendes behov. Takket være en høj opbevaringskapacitet har biblioteket nu plads til 780 læsepladser, tre pc-undervisningslokaler og 155 fast installerede pc’er. ”Det jeg virkelig kan lide, er fornemmelsen af, at biblioteket ikke begrænses af sine vægge,” siger Roland. ”Det er fornemmelsen af, at de studerende kan bevæge sig frit og uden forhindringer. Med planer om at skabe en formel arkivtjeneste indenfor universitetets eksisterende bibliotekstjeneste, og med en 24-timers åbningstid, som allerede er på plads, ser fremtiden for Paul Hamlyn Library ud til at være sikret.