CANTERBURY CHRIST CHURCH UNIVERSITY, UK

Canterbury Christ Church University havde behov for at genudvikle deres bibliotek og læringscenter i Canterbury, og der blev nedsat en arbejdsgruppe til at løse opgaven. Efter nøje overvejelser omkring de særlige aspekter ved læringen og undervisningen på Canterbury Christ Church University og de fremtidige krav hertil konkluderede rapporten fra arbejdsgruppen, at udviklingen af et teknologirigt læringscenter og bibliotek var et centralt mål, som er knyttet til en af universitetets strategiske prioriteter om at “skabe et læringsmiljø, hvor alle elever bliver udfordret, støttet og sat i stand til at nå deres individuelle mål”.

Augustine House er det nye bibliotek og studentercenter, der under ét tag tilbyder avancerede IT-faciliteter, kreative læringsrum og tjenesteydelser til de studerende. Det giver de studerende spændende omgivelser til læring, arbejde og samvær.

Bygningen er markant i sig selv: Det dynamiske design har vinduer fra gulv til loft på bygningens facade, som genspejler bymurene over for bygningen. Glas benyttes i stort omfang som materiale til skabelse af lysinfald overalt inde i bygningen. Et midterområde med glastag er bygningens sociale centrum, og fra tagterrassen på øverste etage er der en spektakulær udsigt ud over bymurene. Faciliteterne er disponeret over 4 etager over i alt cirka 12.000 kvadratmeter.

Løsningen
Bruynzeel blev valgt til at opfylde reolkravene i den imponerende bygning. Cirka 3.000 hyldemeter stationære Shade S9000 reoler med Jacob Jensen-designede endepaneler blev specielt udvalgt til at sikre indfald af naturligt lys i biblioteket og læringsområderne. Mellem reolerne er der på alle etagerne placeret siddepladser i stærke farver og IT-studiepladser. Under designet foreslog Bruynzeel sorte specialtoppe i stål med affaset kant til reolsektionerne for at matche indendørsindretningen.

Der anvendes cirka 6.000 hyldemeter mobile elektroniske mobile reoler i Shade Design af Jacob Jensen til biblioteket på 1., 2. og 3. etage, hvilket bidrager til den spektakulære bygnings overvældende udstråling. For at maksimere pladsudnyttelsen i de mobile reoler har man valgt at opbevare en kombination af forskellige medier og bøger, inklusive en samling af sjældne bøger (med kontrolleret adgang). De omsluttende endepaneler af stål er af høj kvalitet og giver biblioteket et æstetisk tiltalende og moderne udseende. Det særlige læringsmiljø understreges af de modulopbyggede dekorative endepaneler, der er designet med skrå kanter og markante styrepaneler af sort glas.

Det var vigtigt for universitetet, at det er nemt for kørestolsbrugere at betjene systemerne, og derfor blev kontrolpanelet placeret i en højde, der egner sig for handicappede studerende.

De studerende har fri adgang til det elektroniske system og nyder at bruge de højteknologiske elektronisk styrede reoler.

De imponerende sikkerhedsfunktioner, brugervenligheden, effektiviteten og erfaringerne fra andre universitetsbiblioteker var nogle af de mange grunde til, at Canterbury Christ Church University valgte Bruynzeel.

“Under planlægningen af reolfaciliteterne til det nye bibliotek på Augustine House var vi meget bevidste om vigtigheden af at bibeholde den fleksible brug af læsepladserne, at bevare den åbne fornemmelse i hele bygningens design og at udvikle et reolsystem, der opfylder de aktuelle behov fra universitetets bibliotekssamling nu og i fremtiden, samtidig med at der skabes et markant visuelt udtryk. Kombinationen af statiske og mobile reoler fra Bruynzeel sikrede, at vi kunne opfylde begge disse designmæssige målsætninger.”

“Bruynzeel har arbejdet tæt sammen med projektgruppen omkring den nye udvikling, inklusive arkitekterne og bibliotekets ledelse, for at sikre at de mobile reoler passer til bygningskonstruktionen, og at reolsystemet egner sig til formålet.”

Peter Ryan – Leder for bibliotekets tjenester